Hvad er ÅOP og hvor dyre bliver lån?

maj 24, 2012 | Alt om banken, Boligkøb og salg, Daglig økonomi

ÅOP er de samlede årlige omkostninger i procent

ÅOP bruges når man skal sammenligene lån. Det er en rigtig god idé, at forholde sig til den ÅOP der står på det lån man gerne vil optage. Dette gælder både boliglån, realkreditlån, forbrugslån og andre lån.

ÅOP er noget der skal oplyses når du optager et lån eller får en kredit.

Nogen af de oplysninger der spiller ind i udregningen af ÅOP er:

  • Stiftelsesomkostninger
  • Diverse gebyr
  • Renten
  • Løbetiden på lånet

Hvad skal jeg se efter når jeg vil optage lån?
Man skal tage to eller flere lån af samme type og sætte dem op imod hinanden, for at sammenligne dem. Dette er for at få et overblik over hvor stort udsvinget er. Og det kan svinge rigtig meget! Vi har set lån for fladskærme, hvor det ene sted var ÅOP 20% og det andet sted 74%. Det har selvfølgelig ofte noget at gøre med, over hvor lang tid man skal afdrage lånet.

Derudover skal du se på de samlede omkostninger. Det står tit samme sted som ÅOP og viser hvor meget produktet koster i alt, alt inkl. Dvs. både oprettelsesgebyr, renter og selve lånet. Som Simon tidligere har skrevet, koster et 10.000 kroners TV hos Leasy i alt 21.200 kr. hvis man afbetaler det via et lån. Dog skal du ikke føle dig 100% sikker på denne pris. Du skal også nærlæse betingelserne og hvad der står ang. renten. Renten er nemlig næsten altid variabel, hvilket betyder at den kan svinge. Dette betyder for dig, at renten højest sandsyneligt stiger mens lånet bliver tilbagebetalt og det hele derfor bliver dyrere for dig i sidste ende. Du skal derfor være klar på at det nok bliver dyrere.

Har du nogle gode tips ang. ÅOP? Del dem i kommentarerne!