Der findes et væld af forskellige begreber og termer inden for låneverdenen, og måske har du allerede stiftet bekendtskab med renteswap.
Det kan tage noget tid at opnå fuld forståelse for, hvordan renteswap egentligt fungerer i praksis – men kort fortalt, er der her tale om en aftale mellem to parter, hvor disse bytter renter i en given periode.
Renteswaps i praksis
Hvis vi antager at du eksempelvis ejer en virksomhed, kan du ved at swap rente få mulighed for at bytte en eventuel eksisterende variabel rente ud – og modtage en fast rente i stedet. I langt de fleste tilfælde kan du selv vælge og justere, i hvor lang en periode du ønsker at renteswappet skal være gældende.
Når vi taler om det at swap lån, kan du næsten altid gå ud fra, at der er tale om aftaler mellem andelsboligforeninger og ikke privatlån som sådan. Renteswap er et relativt nyt produkt på det danske lånemarked og i dag er der allerede et væld af andelsboligforeninger som gør brug af muligheden.
Andelsboligforeninger og renteswap
Med ovenstående i sinde, kan vi altså konkludere, at en renteswap i praksis er en indgået aftale. Her vil andelsboligforeningen i langt de fleste tilfælde aftale med banken, at de eksisterende renter byttes i en vis periode. Dette kan være i situationer hvor foreningen allerede sidder inde med et forrentet variabelt lån, men hvor det bedre kan betale sig at udskifte denne løsning med en fast rente.
Når en renteswapaftale er i hus, vil andelsboligforeningen nu kunne drage glæde af en fastlagt terminsudgift. Dette er også med til at sikre, at der ikke underlægges store svingninger i selve renteudgifter. Dette er også en af grundene til, at produktet i mange tilfælde kan være ideelt, hvis man ønsker at sikre sig mod ustabile udgifter og renter der bliver ved med at svinge og potentielt stige.
Renteswap og SKAT
Noget, der er værd at bære i sinde når du køber en andelsbolig med renteswap eller på senere tidspunkt anmoder om renteswap er, at dette kan have indflydelse på din nuværende SKAT.
Derfor er det også vigtigt at undersøge på forhånd, hvordan det vil påvirke dig økonomisk at investere i en andelsbolig med brug af renteswapløsningen.
Ansøg om renteswap
Det er vigtigt at bære i sinde, at renteswap stadig er et forholdsvis nyt produkt i Danmark. Derfor er der endnu ikke heller mange banker der tilbyder tjenesten og når de gør, er det næsten altid i forbindelse med en indgået aftale med en andelsboligforening.
Hvis du derfor går og overvejer om en renteswap er noget for dig, gør du klogt i at undersøge dine muligheder på forhånd og undersøge, om løsningen kan tilbydes af dit eget pengeinstitut.
Derudover bør du under alle omstændigheder også undersøge mulighederne for at få bevilliget renteswappen andre steder, da du altid vil blive påkrævet visse omkostninger og gebyrer i forbindelse med swappen. Det betyder, at der kan være gode penge at spare ved at tage sig tid til at sikre, at du i sidste ende vælger den rigtigste og dermed også den billigste løsning.