Hvad er en ejerlejlighed?

jun 21, 2012 | Boligkøb og salg

ejerlejlighed

Når man køber en ejerlejlighed får man nogle faste udgifter:

– Ejendomsskat

– Renovation

– Fællesudgifter

– Evt. rottebekæmpelse, tv-afgift eller muligvis et ekstra lån i ejerforeningen der kommer oveni prisen. Sidstnævnte ses ofte når bygningen er blevet renoveret indenfor de sidste par år.

Køb af ejerlejlighed
Når man køber en ejerlejlighed bliver man en del af en ejerforening, der drives som en virksomhed. Der kommer altså indtægter fra de fællesudgifter ejerne/beboerne betaler. Disse penge bliver brugt til at drive ejendommen. Det dine fællesudgifter dækker, er alt der medhører driften af ejendommen. F.eks. forsikring af selve ejendommen eller hvis der er en gartner/pedel tilknyttet, vedligeholdelse m.m.

Forskellen på et hus og ejerlejlighed
Den helt store forskel på at købe et hus og en ejerlejlighed er at, hvis man køber et hus skal man stå for alt omkring huset altså også udvendig vedligeholdelse. Hvis man derimod køber en ejerlejlighed, skal man kun stå for al indvendig vedligeholdelse. Den udvendige vedligeholdelse skal ejerforeningen tage sig af.
I ejerforeningen er der en bestyrelse der tager sig af den daglige drift af ejendommen og ejerforeningen. Hvis man ejer en lejlighed i foreningen kan man stille op til bestyrelsen og alle lejligheder har en stemme pr. lejlighed.

Det er vigtigt at se på økonomien i ejerforeningen!
Det er rigtig vigtigt hvis man er på udkig efter en ejerlejlighed, at man tager et godt kig på hvordan ejerforeningen er drevet; om der er penge nok (balancen), om der skabes et overskud hvert år, hvad fællesudgifterne dækker over, hvad forsikringen dækker, om der er taget ekstra lån man skal være med til at betale osv.
Hvis man ikke har den store viden eller interesse i, at finde ud af om ejerforeningen er veldrevet, kan man tage en advokat med ind over. Det er altid en god idé at tage en uafhængig ekspert med i processen omkring køb af en ejerbolig. Hvis man f.eks. tager en advokat med på råd kan man få advokatens salær medregnet i ens boliglån. På den måde slipper du for at betale et par tusinde på én gang. Du kan naturligvis også nøjes med, at spørge ejendomsmægleren til råds. Du skal blot huske, at han ikke udelukkende varetager din interesse, men også sælgers interesse. Og sælgers interesse er at få solgt boligen hurtigst muligt. Derfor anbefaler jeg at inddrage en advokat, for at være på den sikre side.

Hvis du har spørgsmål der ikke er blevet besvaret i denne artikel, kan du tage kontakt til mig via vores kontaktside eller ved at kommentere nedenfor.