10 gode økonomiske råd til dig som er studererende

maj 1, 2012 | Daglig økonomi, Sparetips

Penge

Det er ingen hemmelighed, at det kan være hårdt at få økonomien til at hænge sammen som studerende. SU’en rækker ikke langt, og samtidig er der mange udgifter, som hurtigt kan løbe op – lige fra husleje og mad til skolebøger og sociale arrangementer. Derfor har vi samlet 10 økonomiske råd, der kan hjælpe dig med at få bedre styr på budgettet og få pengene til at række lidt længere.

1. Husk indboforsikringen

Selvom det kan føles som en unødvendig udgift, er en indboforsikring vigtig. Uheld som tyveri eller vandskader kan ske, og hvis du mister dine ejendele, kan det være en stor økonomisk belastning at erstatte dem. Sørg derfor for at have en god indboforsikring – det er en investering i din tryghed.

2. Køb discount og undgå økologiske varer

Selvom økologiske varer kan være fristende, er de ofte dyrere end almindelige varer. Som studerende er det vigtigt at prioritere økonomien, og her kan discountprodukter være et godt alternativ. Du kan stadig få sund og god mad, men til en markant lavere pris. Spar penge i supermarkedet ved at kigge efter tilbud og handle i discountbutikker.

3. Tag cyklen

Hvis det er muligt, så drop offentlig transport eller bilen og tag cyklen i stedet. Ikke alene sparer du penge på transport, men du får også gratis motion. En cykel kan være en god investering, som hurtigt tjener sig selv ind igen, især hvis du pendler til og fra studie.

4. Overvej at bo hjemme hos dine forældre

Husleje er ofte den største udgift som studerende. Hvis du har mulighed for det, kan det være en stor økonomisk lettelse at bo hjemme hos dine forældre i en periode. Selvom det kan kræve tilpasning og kompromiser, er det en effektiv måde at spare penge på, som ellers ville gå til husleje, mad og andre leveomkostninger.

5. Køb dine skolebøger brugt

Skolebøger kan være en stor udgift, men der er mange penge at spare ved at købe dem brugt. Websteder som Pensum.dk eller andre brugtbørs-platforme har ofte et stort udvalg af bøger til langt billigere priser. Efter endt semester kan du også sælge dine bøger videre og få lidt penge tilbage.

6. Tag et studiejob

Et studiejob er ikke kun en ekstra indtægtskilde – det er også en investering i din fremtid. Det ser godt ud på CV’et, og du kan lære nye færdigheder, som du kan bruge senere i din karriere. Samtidig kan det give dig lidt økonomisk frihed, så du ikke kun er afhængig af SU’en.

7. Skær ned på dine udgifter

Gennemgå dit budget og skær ned på de udgifter, du kan undvære. Det kan fx være at finde billigere mobilabonnementer, opsige streamingtjenester, du ikke bruger, eller droppe fitnesskortet, hvis du alligevel ikke kommer der så ofte. De små besparelser kan hurtigt løbe op og give dig flere penge til nødvendige udgifter.

8. Spis hjemme hos familien regelmæssigt

Hvis du bor tæt på din familie, kan det være en god idé at spise hjemme hos dem med jævne mellemrum. Det er en hyggelig måde at holde kontakten på, og samtidig sparer du penge på madbudgettet. De fleste forældre er glade for at få besøg og vil gerne hjælpe med at støtte dig, mens du er under uddannelse.

9. Køb brugt i stedet for nyt

Når du har brug for nye ting, fx møbler eller elektronik, så overvej at købe brugt. Platforme som dba.dk og qxl.dk er gode steder at finde brugte varer til lave priser. Ofte kan du finde ting i god stand til en brøkdel af prisen på nye varer.

10. Lav mad ud fra spareopskrifter

At lave mad derhjemme er meget billigere end at spise ude eller købe take-away. Spar penge ved at bruge billige råvarer og lave store portioner, som du kan spise over flere dage. Der findes mange gode spareopskrifter på nettet, hvor du kan få inspiration til at lave velsmagende og budgetvenlige retter.

Har du flere tips?

Er der andre gode råd, du har brugt til at spare penge som studerende? Del dem gerne i kommentarfeltet – jo flere gode idéer, jo bedre!