Hvad koster vand og hvor meget bruger vi?

maj 15, 2012 | Daglig økonomi

Vand er en af de faste udgifter man ikke tænker på som det første, men som ikke desto mindre er noget der koster dig penge. Det er dog de færreste der har helt styr på hvad vand reelt set koster. Det har vi taget et nærmere kig på.

Gennemsnitsforbruget svinger fra husholdning til husholdning
Afhængigt om man bor alene, sammen med nogen eller er en hel familie vil forbruget af vand være meget forskelligt. Selv to familier i samme antal personer kan have vidt forskelligt forbrug. Derfor er det svært at skære over én kam og oplyse et gennemsnitsforbrug i Danmark.
Dog oplyser Dong på deres hjemmeside, at en gennemsnitsperson bruger ca. 130 liter vand i døgnet. Det lyder af rigtig meget men vi bruger jo vand til rigtig mange ting, heriblandt;

  • Personlig hygiejne og bad
  • Toiletskyl
  • Tøjvask
  • Opvask/rengøring
  • Mad/drikke

Et brusebad på 5 minutter med sparebruser tager 25 liter vand. Et karbad 180 liter vand. Begge eksempler er hvor vandet er 40 grader varmt.

Gennemsnitsprisen for vand
Prisen for vand kan svinge enormt meget fra kommune til kommune. Københavns Energi skriver på deres hjemmeside hvad vandet kostede hos dem i 2011.
Hvis vi fortsætter med eksempel på 130 liter vand i døgnet for en person, så koster dette helt præcist 4,784 kroner. Det lyder måske ikke af så meget, men på en måned bliver det 143,52 kr. og på et år 1722,24 kr.
Det er med andre ord også en post i budgettet der er værd at finde besparelser på. Alt tæller!

Har du nogle gode tips til at spare på vandforbruget? Del dem i kommentarfeltet forneden.