Sådan får du en god privatøkonomi

jun 22, 2020 | Daglig økonomi

hvordan få god privatøkonomi

En god og sund privatøkonomi er rigtig vigtig at have. Det medfører nemlig markant færre bekymringer i dagligdagen, giver dig flere muligheder og gør bare livet lidt lettere. Men hvordan opnår man en god privatøkonomi? Det vil vi i dette blogindlæg hjælpe dig med. Nogle vil kalde det privatøkonomi for dummies, nogle privatøkonomi tips, og andre vil bare kalde det hjælp med privatøkonomi.

Betal din gæld af

Et rigtig vigtigt element i at opnå en god og sund privatøkonomi er at betale sin gæld af. Gæld er en pengesluger, der via renter og gebyrer tager flere af dine penge hver eneste måned. Penge du ikke får noget mærkbart ud af. Især forbrugslån er slemme, da de ofte har meget høje udgifter i form af renter og gebyrer. Så betal så meget af din gæld af som muligt.

Det er de færreste der fra den ene dag til den anden kan betale al gæld af. Derfor bør du først danne dig et overblik over din gæld og dernæst lægge en plan for at betale den af. Der er lidt forskellige fremgangsmåder men vi anbefaler at du fokuserer på at komme af med så mange lån som muligt, fremfor at betale lidt af på alle. Så har du en række mindre lån du kan komme af med relativt hurtigt, så gør det og fokuser på de resterende derefter.

Du kan med fordel tage kontakt til låneudbyderen og undersøge muligheden for en afdragsordning eller midlertidigt rentestop. I mange tilfælde er de åbne overfor muligheden, da det for dem betyder at de rent faktisk får deres penge hjem. Så vær ikke nervøs – det værste der kan ske er at du får et nej.

Få et overblik over indtægter og udgifter

Ved du hvor mange indtægter og udgifter du har helt præcist? Det er der faktisk mange der ikke har og det er en ulempe. For jo mindre du ved om din privatøkonomi, jo dårligere en forudsætning har du for at forbedre den. Derfor bør du først og fremmest skabe et overblik over din indtægter og udgifter. Brug eventuelt vores gratis månedsbudget skabelon til formålet.
Helt konkret skal du skrive alle dine indtægter og udgifter op i to lister. Indtægter kan være løn, SU, boligstøtte, bistandshjælp og andre former for indtægter der kommer hver måned. Engangsindtægter såsom overskydende SKAT, bonusser og arv synes vi ikke skal indgå.
Udgifter er både faste udgifter såsom husleje, el, vand, forsikringer, transportudgifter og hvad du ellers har. Men forhold dig også til de variable udgifter såsom mad, mobilabonnement, takeaway, streamingtjenester, tv-pakker, tøj og den slags. Få så meget som muligt med for et reelt overblik.

Skær unødige udgifter væk

En let måde at forbedre din privatøkonomi på er at skære unødige udgifter væk. Efter du har skabt dig det komplette overblik over indtægter og udgifter kan du bruge udgiftslisten til at gennemgå hver postering og vurdere om du vitterligt har brug for alle tingene. Mit bud er at du ikke har brug for det hele. Måske du kan nedjustere din tv-pakke eller undvære den helt, måske har du ikke brug for 4 streamingtjenester men “kun” 2, måske du kan skære dit månedlige takeaway-forbrug ned. Der er masser af muligheder og det bliver hurtigt til adskillige hundrede kroner hver eneste måned som du sparer. Selv hvis du vurderer at du ikke kan leve uden eksempelvis Netflix, så tjek om du har det billigste abonnement hos dem, eller om du betaler ekstra for deres premium-løsning der giver mulighed for UHD-kvalitet, selvom du ikke har et fjernsyn der understøtter UHD. Tag kontakt til din teleudbyder og hør om de har en pakke der passer bedre til dit forbrug – alt tæller!

Lav madplaner og køb ind sjældnere

En af de helt store posteringer der sluger mange penge hver måned er madbudgettet. Danmark er et af de lande med absolut flest supermarkeder pr. indbygger og mange handler adskillige gange om ugen. Det medfører også en masse impulskøb og samlet set bliver det dyrere. Vi anbefaler derfor at du laver madplaner, dvs. en plan for hvad du skal spise over en uge. Det betyder nemlig at du kan planlægge dine indkøb derefter og bedre sikre at du får brug alle de madvarer du køber ind, så de ikke bare ligger og rådner i køleskabet. Du kan dermed også købe ind sjældnere, gerne maksimalt 1-2 gange om ugen.

Vurder også hvilke varer du køber ind. Du kan med fordel se på hvilke grøntsager der mætter mest, købe varer som holder sig længere, købe grøntsager billigt på frost og den slags. Køb kød og basisvarer på tilbud.

Vælg også dit supermarked med omhu. Vi ved alle at nogle supermarkeder er dyrere end andre. Så overvej at handle det meste ind i discount-butikkerne – så sparer du en del på en måned.

Lad være med at optage forbrugslån

En faldgrube mange danskere falder i er at lade sig friste at forbrugslån. Det gælder både almindelige forbrugslån, rentefrie lån, quicklån, afbetaling osv. Det er ikke hensigtsmæssigt at låne sig til de ting man ønsker. I stedet bør du spare op og købe varen når du har pengene. Få eventuelt oprettet en særskilt konto i din bank hvor du lægger pengene over, så de ikke blandes sammen med din daglige økonomi.

Hvis du absolut skal låne penge, eksempelvis til en bil, så sørg for at du får det rigtige lån. Mange tror fejlagtigt at banken tilbyder de bedste lån. Men det passer ikke – hvert fald ikke når det gælder billån. Mange banker tilbyder billån på 7-8%, mens mange bilforhandlere via deres aftaler kan tilbyde billån til 0-2% – det er altså en enorm forskel for et så stort lånebeløb.

Hvis du skal låne penge til en bolig bør du også udfordre banken på den rente de tilbyder dig. Den første rente de tilbyder er sjældent det de har mulighed for (de har ofte mulighed for at tilbyde en der er lavere). Sig derfor til dem at du ikke er tilfreds med renten og hør hvad de svarer. Du kan med fordel forberede dig inden samtalen ved at sammenligne med hvad andre banker tilbyder. Om nødvendigt kan du skifte bank til en der gerne vil give dig et ordentligt boliglån.

Sælg ud af gamle ting

De fleste af os har mange ting i hjemmet, kælderrummet eller på loftet som vi ikke længere bruger. Det kan være alt lige fra elektronik, kunst, gamle spil, samleobjekter, møbler, tøj osv. Mange af disse ting er penge værd. Ofte også de ting man ikke tænker er penge værd. Vi elsker selv at sælge ud af gamle ting og har flere gange hurtigt fået solgt for over 16.000 kr. Penge der kan bruges til afbetaling af gæld, køb af nye møbler ifbm. en flytning, til at betale en uventet regning eller bare opsparing.

Betal gæld af med ekstraordinære indtægter

De fleste danskere får hvert år ekstraordinære indtægter i form af feriepenge, børnepenge, overskydende SKAT, arv, salg af gamle ting, bonusser mv. Disse penge kan du med fordel bruge på at betale gæld af. Husk, jo mere gæld du kommer af med, jo bedre. Og jo færre lån du har tilbage, jo bedre. Ja, det er sjovere at bruge pengene på nyt tøj, en ferie eller en fest, men du læser dette fordi du ønsker at få en god og sund økonomi, så vores anbefaling er at du følger vores råd. Når først du har en god og sund økonomi opnår du den privatøkonomiske frihed som du savner.