Sådan melder du dig ud af folkekirken

okt 23, 2012 | Sparetips

Sådan melder du dig ud af folkekirken

Sådan melder du dig ud af folkekirken

Vores sparetip om at overveje udmeldelse af folkekirken er uden tvivl et af de mest populære. Knap 45.000 mennesker har set det, og mange har interageret med indholdet. Flere overvejer nemlig at melde sig ud af den danske folkekirke for at undgå at betale cirka 1% af deres løn i kirkeskat. Efterhånden er det de færreste, der reelt set er kristne, så hvorfor ikke bruge pengene på noget andet? Her er en guide til, hvordan du melder dig ud af folkekirken.

Over et helt liv betaler de fleste mennesker flere hundrede tusinde kroner i kirkeskat. Så hvis du personligt ikke er religiøs men blot er blevet meldt ind i folkekirken som barn, kan du overveje at melde dig ud og spare rigtig mange penge over tid.

1. Find ud af, hvilket sogn du tilhører

Det første skridt er at finde ud af, hvilket kirkesogn du tilhører. Det er vigtigt at tjekke det nuværende sogn og ikke det, hvor du blev døbt. Du kan nemt finde dit sogn ved at besøge sogn.dk og søge på din adresse.

2. Find ud af, hvor du blev døbt

For at kunne melde dig ud af folkekirken skal du også bruge information om, hvor du er blevet døbt. Det er ikke kun nok at angive byen; du skal også have oplysninger om, hvilken kirke det var, og hvilken dato det skete. Disse oplysninger kan du finde på din dåbsattest.

3. Send din udmeldelse pr. brev til din præst

Det sidste skridt er at sende et brev til præsten i dit sogn, hvor du informerer om, at du ønsker at melde dig ud. Hvis du har svært ved at formulere brevet selv, kan du finde en skabelon på ateist.dk og blot udfylde de nødvendige oplysninger. Efter du har sendt brevet, vil du modtage en bekræftelse fra præsten samt en ny fødselsattest.

Konsekvenser ved udmeldelse af den danske folkekirke

Som ikke-medlem af folkekirken er der flere ting, du ikke længere kan gøre. Dette inkluderer:

  • At blive konfirmeret
  • At blive kirkeligt viet
  • At få en kirkelig ceremoni i forbindelse med begravelse (ceremonien vil i stedet finde sted i et kapel, men du kan stadig blive begravet på kirkegården)
  • At modtage sjælesorg og lignende tjenester fra præsten

For flere detaljer om konsekvenserne af at melde sig ud, kan du besøge ateist.dk.

At melde sig ud af folkekirken er en beslutning, som mange tager for at få kontrol over deres økonomi og livsvalg. Hvis du overvejer denne mulighed, er det vigtigt at være informeret om både processen og konsekvenserne. Gør dig selv den tjeneste at undersøge dine muligheder grundigt, så du kan træffe den bedste beslutning for dig.

Har du spørgsmål eller erfaringer med udmeldelse fra folkekirken? Del dem gerne i kommentarerne!