Fastforrentet lån eller variabelt boliglån?

jul 14, 2012 | Boligkøb og salg

Når man skal købe bolig, kan man være i tvivl om hvorvidt man skal vælge et fastforrentet lån eller et variabelt lån. Vi vil derfor lige prøve at forklare hvad du skal tænke over når du vælger.

Fastforrentet lån
Med et fastforrentet boliglån forbliver din rente den samme gennem lånets løbetid. Hvis du f.eks. får en rente på 4% betyder det, at renten hverken bliver lavere eller højere end de 4% – den er fast.
Fordelen ved et fastforrentet lån, er at du kan få ro i maven, da du ikke skal bekymre dig om en eventuel stigning i renten og dermed dyrere månedlig ydelse.
Ulempen ved et fastforrentet boliglån er, at du går glip af en eventuel rentenedsættelse som har været aktuelt i flere år i træk nu. Du har altså ikke mulighed for at få et billigere lån løbende.

Variabelt lån
Med et variabelt lån vælger du hvor ofte dit lån skal refinansieres. Som regel er det årligt, hver tredje år eller hver femte år. Refinansiering betyder, at du får en ny rente. Du har som sådan ikke indflydelse på denne rente og den kan både gå op og ned. Hvis din rente bliver højere, bliver dit lån dyrere. Hvis din rente bliver lavere, bliver dit boliglån naturligvis billigere. Det er dog vigtigt at tjekke sin økonomi helt igennem inden man tager sådan et lån, så man er sikker på, at man har råd til en eventuelt prisstigning.
Fordelen ved variabelt boliglån er, at du har mulighed for at få et billigere lån løbende, hvis renten går ned. Dit lån følger altså udviklingen i økonomien. En anden fordel er, at variable lån har de laveste renter lige nu, hvilket betyder at du faktisk kan købe mere bolig for dine penge, fordi lånet er billigere lige nu.
Ulempen ved variabelt boliglån er, at det er mindre sikkert end fastforrentet, da renten både kan gå op og ned. Du risikerer at dit lån pludseligt bliver dyrere og at du skal betale mere hver måned end du plejer. Man mister den tryghedsfølelse som fastforrentet giver.

Skal jeg vælge fastforrentet eller variabelt boliglån?
Din bankrådgiver vil ofte anbefale fastforrentet og lægge pres på at du får dette. Det er som sagt også en god idé, da det er et sikkert lån og du ved om du også har råd til det i fremtiden, modsat et variabelt lån. Dog er et variabelt boliglån at foretrække hvis du er typen, der godt kan styre din økonomi og sørge for plads til en eventuelt prisstigning.
Renten er afhængig af hvordan det går i samfundsøkonomien. Når det går dårligt (som nu) er renten lav. Når det går godt, bliver renten højere. Man kan vælge at træffe sin beslutning ud fra, hvordan man forestiller sig, at samfundsøkonomien ser ud nogle år ud i fremtiden.

Stil gerne spørgsmål nedenfor