Uanset om du arbejder på at forbedre din daglige økonomi, komme af med gæld eller planlægger din pensionsopsparing, så vil vi opfordre dig til at gøre regnestykket. Det vil altså sige at sætte dig ned og beregne på hvordan din situation er og hvad der helt konkret skal til for at komme derhen som du gerne vil.
Du skal vide, ikke tro
Når det kommer til privatøkonomi er det vigtigt at vide, fremfor at tro. Det er nemt at falde i den fælde hvor man tænker at økonomien ikke lige er til det man ønsker nu, men at det kommer det nok. Medmindre du har beregnet det og kan se det i tallene, så ved det du reelt set ikke, og hvad du tror kan være helt anerledes end realiteten.
Det kan gøre en helt enorm forskel for dit økonomiske overblik og ikke mindst dit mindset. Når du kan se, sort på hvidt, hvordan dit mål kan lade sig gøre, bliver det straks mere håndgribeligt og dermed langt mere motiverende. Alternativet er lidt at famle i blinde eller satse på at man er på vej i den rette retning. Det gælder altså uanset om du ønsker at få et større økonomisk råderum i din daglige økonomi, en pensionsopsparing der kan give dig et godt og komfortabelt liv som pensionist, få råd til udbetalingen til en bolig eller noget helt andet.
Brug gerne et regneark
Når du skal beregne tingene kan du med fordel bruge et regneark såsom Microsoft Excel eller Google Spreadsheet. Så har du nemlig det hele digitalt og kan gemme det, så du senere hen kan kigge på det igen eller foretage rettelser. Herudover kan du relativt let få felterne til at foretage beregninger for dig, hvilket ligeledes letter processen. Hvis du ikke er Excel-haj, så vær ikke bange. Du behøver ikke at lave noget kompliceret. Dette handler blot om at regne på sagen og finde ud af hvad der skal til for at opnå det du ønsker i din privatøkonomi.
Regn baglæns
Det kan virke som en uoverskuelig opgave at beregne ens privatøkonomiske drømme og ønsker, og der findes da også flere metoder at gøre det på. Vi kan godt lide metoden hvor man regner baglæns. Det betyder i praksis at du først identificerer slutmålet. Hvis vi tager udgangspunkt i udbetalingen til en ejerlejlighed og vi siger at denne bolig har en pris på 3.000.000 kr., så vil udbetalingen på de 5% (som er minimum) være 150.000 kr. Dernæst kan du tage dette tal og dividere det med det beløb som du har mulighed for at spare op pr. måned, lad os sige 5.000 kr. Nu kan du altså se, at det vil tage dig 30 måneder at spare de 150.000 kr. op til udbetalingen til den ejerbolig du gerne vil købe. Måske åbner dette overblik op for at du vælger at foretage nogle justeringer i din privatøkonomi, så du kan forkorte opsparingsperioden yderligere. Måske vælger du at sælge nogle ting eller spare på nogle udgifter så du kan spare mere op pr. måned.
Kan du se? Det er langt bedre at få dette indblik og blive i stand til at tage handling proaktivt, fremfor at tro og tænke at det nok skal gå af sig selv.