Hvad er en andelsbolig?

jul 26, 2012 | Boligkøb og salg

En andelsbolig er en boligform, hvor man er medlem af en andelsboligforening og igennem denne har en brugsret til lejligheden.
Det er altså ejerforeningen der ejer ejendommen hvor lejligheden er i og foreningens medlemmer har så en ret til at bo i en nærmere bestemt lejlighed. Når man køber en andelsbolig køber man ikke fast ejendom, som man f.eks gør når man køber en ejerlejlighed.
Man køber en boligret. Boligretten er nedsat på en stykke papir der hedder der hedder andelsbeviset som beviser at man har boligretten.

Når man køber en andelsbolig er der regler for hvordan prisen på boligen er sammenskrues. Det er altså en maksimalpris sælger kan forlange for sin bolig, hvorefter man så kan forhandle prisen nedad. Det er ikke lovligt at prisen bliver højere end maksimalprisen.

Prisen for andelsboligen bliver kaldt andelskronen og nedenfor har jeg indsat udregnings måden på hvordan man kommer frem til maksimalprisen:

Når man skal have finansieret købet af andelsboligen, har bankerne og realkreditinstitutterne flere måder man kan gøre det på.
Nykredit har et lån hvor man kan låne 100% af lånet i mod sikkerhed i andelsbeviset. Det er en af de muligheder man kan gøre brug af, men ellers er det altid en god idé at kontakte sin bank for at spørge hvad de kan tilbyde. Banken vil gerne være behjælpelig med beregninger for hvad der er bedst til din økonomi og hvad et lån eventuelt vil koste hos dem (Husk det er ingen skam at få et tilbud fra en anden bank)

Det man skal være opmærksom på hvis man vil købe en andelsbolig, er lånet i foreningen. I nogen andelsboligforeninger hæfter man solidarisk (Hvis naboen ikke kan betale sin husleje, kommer alle andre i foreningen til at betale for det) Det er derfor vigtigt at når man køber en andelsbolig eller en anden boligform, er det en god idé at få en uafhængig rådgiver til at se det hele igennem f.eks en advokat.