Salg af bolig: Invester fornuftigt, hvis du renoverer

jun 30, 2020 | Boligkøb og salg, Investeringer, Sponsoreret

En renovering af din bolig kan være ganske fornuftigt, når du vil sælge, fordi det i nogle tilfælde kan øge salgsværdien betydeligt, men der er også scenarier, hvor det ikke kan betale sig. Renoveringer kan blive en stor udgift for dig, og hvis du ikke er sikker på, at du kan tjene alle pengene ind igen, er det sommetider bedre at lade boligen stå, som den er, og i stedet gå ned i pris.

Under alle omstændigheder bør du overveje det nøje og kun investere i renoveringer, som kan tjenes ind igen. En indikator er salgsprisen på de omkringliggende boliger i dit nabolag, der minder om din bolig af størrelse og stand. Ved at undersøge det lokale marked, kan du få en idé om, hvad køberne har at sammenligne med. Hvis din renovering gør, at du bliver nødt til at prissætte din bolig markant højere end gennemsnittet i nabolaget, vil det sandsynligvis give bagslag.

Når du har fundet ud af, hvor meget du kan renovere for, er der en håndfuld gode råd at hente nedenfor. I alle tilfælde bør du rådføre dig med professionelle håndværkere, der både kan hjælpe dig med at vurdere prisen og udføre renoveringen ud fra professionelle standarder. Kontakt for eksempel Colego, der har et stort netværk af dygtige håndværkere, der arbejder i hele landet. Gennem deres platform kan du indhente op til tre gratis tilbud fra forskellige håndværkere – helt uforpligtende.

1.      Skift gamle vinduer

En af de sikre investeringer i boligrenovering er at udskifte gamle, slidte vinduer. Vinduer er noget, de fleste boligkøbere har en stærk holdning til. Gamle vinduer er dyre på varmeregningen, og det ved boligkøbere godt. Hvis det trækker ind fra dine vinduer, eller hvis ruderne dugger, er det tegn på, at du bør overveje at investere i nye, energivenlige vinduer. Som regel kan denne investering godt betale sig. De fleste købere er villige til at betale ekstra for boligen, når du sørger for nye og energivenlige vinduer.

2.      Klargør haven og terrassen

Endnu et område, som boligkøbere kigger nøje på, er udearealet. Haven er noget af det, de fleste købere ser som det første, når de træder ind på grunden. En smuk og velholdt have er altså med til at forbedre førstehåndsindtrykket betydeligt. Få styr på blomsterbede, træer og græsplænen. Terrassen er et andet element, der er vigtigt at give en kærlig hånd. Træterrasser bør behandles med maling eller olie hvert eller hvert andet år. Fliseterrasser skal også vedligeholdes, men her handler vedligeholdelse mest om at fjerne ukrudt og alger. Overvej også, hvilken stemning du ønsker at skabe i haven. Invester for eksempel i en elektrisk markise, som du kan rulle ud til fremvisningen. En markise, der monteres på ydervæggen hen over terrassen, skaber skygge på solrige dage og ly for småregn i det tidlige efterår. På den måde får køberne vist, at du har tænkt over, hvordan de kan udnytte terrassen mest muligt. Hos Markiseeksperten sælger de den kvalitetsrigtige og robuste Benchmark-markise, som vil holde i mange år og være en solid investering til terrassen.

3.      Riv vægge ned og skab mere plads i rummene

Træder vi indenfor, er der helt klart også ting at tage fat i, som vil være gode investeringer på sigt. Er din bolig en ældre sag, har den sandsynligvis mange små rum. I dag vil de fleste gerne have store, lyse og åbne rum i hjemmet. Overvej derfor, om der er ikkebærende vægge, der kan rives ned. På den måde kan du åbne rummene, så hele boligen fremstår større og lysere. Du kan for eksempel slå to små soveværelser sammen til ét stort eller overveje at lave køkken-alrum i stedet for et separat køkken med stue ved siden. Er nedrivning af vægge ikke muligt, kan du også overveje franske døre med glas for at skabe mere lys og sammenhæng i rummene.

4.      Større renoveringer: badeværelset og køkkenet

Nogle af de store poster er renovering af køkken og badeværelse. Ligesom nye vinduer er det noget, de fleste boligkøbere har højt på ønskelisten, når de kigger på bolig. Har din bolig et gammelt badeværelse og et slidt køkken, vil mange købere tænke, at de i så fald selv skal stå med besværet, når først de flytter ind. Mange er altså villige til at betale lidt mere, hvis boligen har nyistandsat køkken og bad – ligesom mange vil forsøge at få prisen ned, hvis de selv skal udskifte køkken og/eller badeværelse, når de flytter ind. Du skal dog passe på, når du investerer meget store beløb. Du kan nemlig også risikere, at renovering af køkken og bad løber op i så mange penge, at du ikke kan hæve salgsprisen tilsvarende. Helt lavpraktisk kan du risikere, at køberne ikke har samme smag som dig, og de derfor ønsker at udskifte køkkenet, selvom det er helt nyt. I nogle tilfælde kan det derfor også være den bedste beslutning at undlade at renovere her, hvor du i stedet slår noget af prisen, så køberne selv har mulighed for at renovere.

5.      Småting i boligen: mal vægge, skift dørhåndtag osv.

Hvis du vil undgå de helt store udgifter til renovering, kan du altid starte med at fikse småting i boligen. Det kan for eksempel være, at dørene trænger til at få udskiftet håndtagene, at der mangler et stykke af fodpanelerne i stuen, eller at malingen skaller på den ene radiator. Du kommer også langt med at male indervæggene. Er det længe siden, væggene sidst er blevet malet, vil det hjælpe gevaldigt at friske den nuværende farve op med et nyt lag, ligesom loftet måske også kunne bruge en opfrisker. Uanset hvad, behøver maling og småjusteringer ikke være den helt store udgift, men det vil forbedre førstehåndsindtrykket betydeligt.