50/30/20 reglen til at administrere dine penge

aug 17, 2020 | Daglig økonomi

Når det kommer til at styre ens egen privatøkonomi findes der mange forskellige måder man kan gøre det på. Er man helt grøn i det, bør man starte med et simpelt budgetark. Men såfremt man har opnået overblik og overskud i økonomien kan man overveje at tage næste skridt og tage endnu mere styring på ens økonomi og fremtid.

50/30/20 metoden til privatøkonomi

En rigtig god, men dog simpel metode til at forbedre ens privatøkonomi er den såkaldte 50/30/20-metode. Den går kort fortalt ud på at beslutte hvordan man bruger sine penge, hvilket med denne fremgangsmåde er 50% til fornødenheder, 30% til ting du gerne vil have (der ikke er strengt nødvendige) og 20% til investering og opsparing. Med metoden sikrer du altså at du ikke bruger dine penge forkert og at en væsentlig del af din indkomst går til investering og opsparing.

50% til fornødenheder er ting såsom husleje, mad, sundhed, minimum gældsafdrag.

30% til ting du gerne vil have er ting såsom tøj, telefon, restaurantbesøg, underholdning, ferie. Nogle vil mene at flere af disse er strengt nødvendige, men det er de ikke. Det er luksusgoder, så vælg dem med omhu.

20% investering og opsparing er eksempelvis pension, gældsafbetaling, buffer, investeringer. Dette sikrer dig at din privatøkonomi forbedres over tid, eksempelvis ved at komme af med gæld eller begynde at spare op og evt. investere.

Metoden fokuserer på opdelingen 50/30/20, men det betyder selvfølgelig ikke at den kun “virker” med dén fordeling. Hvis du kun kan få det til at hænge sammen med en 55/30/15 fordeling eller noget andet, så er det også fint. Det vigtige er blot at beslutte sig for hvad man vil bruge sine penge på og sikre at alle tre kategorier er tænkt ind, så du opnår den fremtid og privatøkonomi som du går og drømmer om.