Vidste du at elpriserne snart stiger, og at det vil påvirke din elregning markant? Når kalenderen viser oktober, indfører de fleste netselskaber vintertariffer, som kan gøre din elregning dyrere, ifølge Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank. Hun advarer om, at nettariffen bliver lagt ovenpå den rene elpris, elafgiften og momsen, hvilket vil resultere i en højere samlet udgift for dig som forbruger.
Det drejer sig om tarifferne
Netselskaberne har sat tarifferne op, så det bliver dyrest at bruge strøm i tidsrummet 17-21, hvor danskerne typisk har det højeste energiforbrug. Hvis du eksempelvis er kunde hos elselskabet Radius i københavnsområdet, vil vintertariffen i denne periode ligge på 128,78 øre inkl. moms pr. kWh, hvilket er en stigning på næsten 73 øre sammenlignet med sommertariffen.
For en gennemsnitsfamilie, der bruger cirka 4.000 kWh energi om året, kan overgangen til vintertarifferne betyde en ekstraregning på omkring 100 kr. om måneden. Det er derfor vigtigt, at du tænker over, hvornår du bruger strøm, så du kan minimere de ekstra omkostninger.
Overvej at tilpasse dit elforbrug
Du kan med fordel tilpasse dit forbrug, så de fleste af dine strømforbrugende aktiviteter finder sted om natten. Det gælder for eksempel vaskemaskinen, tørretumbleren eller opvaskemaskinen, der alle kan indstilles til at køre, når elpriserne er lavere. Især hvis du ejer en elbil, kan det have stor betydning, hvornår du lader bilen op. I tidsrummet 17-21 kan nettariffen for opladning af en elbil være helt op til 50 kr. per opladning, hvilket er en stigning på cirka 30 kr. i forhold til sommertarifferne. Hvis du i stedet lader din elbil op efter midnat, kan nettariffen falde til blot 6 kr.
For at hjælpe dig med at spare på elregningen, giver forbrugerøkonomen Ann Lehmann Erichsen flere gode råd:
- Tjek strømpriserne på en app som Elspotpriser, så du kan se den samlede pris for en kWh døgnet rundt.
- Fordel dit elforbrug bedre ved at bruge vaskemaskiner og opvaskemaskiner om natten.
- Brug øko-programmerne på dine husholdningsmaskiner, og fyld dem helt hver gang.
- Læs brugsanvisningen til dine elektriske apparater for at sikre, at du bruger dem effektivt.
- Husk tommelfingerreglen: jo større det elektriske apparat, jo mere energi bruger det.
Ved at følge disse råd kan du lette presset på din elregning og undgå den større økonomiske byrde, som de kommende vintertariffer vil medføre.