Kan genopladelige batterier betale sig?

sep 14, 2020 | Daglig økonomi, Sparetips

Ah ja.. Batterier. Et nødvendigt onde som gør at mange af vores gadgets fungerer. Alt lige fra fjernbetjeninger, til radioer, mus og tastaturer og mere til kører på batterier. Over en årrække kan det blive til rigtig mange penge, da batterier ikke er helt billige og jævnligt skal udskiftes. Et oplagt spørgsmål er så om genopladelige batterier bedre kan betale sig set fra et privatøkonomisk perspektiv. Det dykker vi ned i i dag.

Danskerne bruger omtrent 100 mio. batterier på et år. Det er i gennemsnit ca. 17 batterier årligt, hvilket jo er relativt mange. Og i praksis er tallet nok højere, da de 17 batterier årligt er baseret på den samlede befolkning, hvoraf det jo vil være individuelt hvem der køber og bruger hvad. Jo oftere du bruger (og skifter) batterier, jo vigtigere er det at undersøge om genopladelige batterier bedre kan betale sig end engangsbatterier.

Ja! Genopladelige batterier kan godt betale sig

Vi kan sige det helt kort; ja, genopladelige batterier kan økonomisk set godt betale sig. Det er der faktisk flere årsager til. Og selvom det er dyrere at investere i genopladelige batterier, vil det over relativ kort tid tjene sig ind, fordi du netop kan bruge dem igen og igen og fremadrettet sparer udgiften til nye engangsbatterier. Genopladelige batterier reducerer også den mængde farligt affald du producerer, så miljøet har umiddelbart også gavn af det.

Genopladelige batterier kan typisk genbruges op mod 1000 gange. Så selvom de er dyrere i indkøb, har du dem altså i rigtig lang tid hvor du slipper for at købe engangsbatterier.

Den eksakte besparelse er svært at sige, da der er flere individuelle forhold. Ting såsom hvilke genopladelige batterier du vælger at købe, hvad selve opladeren koster og hvad du normalt bruger af penge på batterier, har altsammen indflydelse på regnestykket. Men som udgangspunkt sparer du penge over tid ved at skifte til denne løsning.

Hvis du har solceller

Hvis du har et hus med solceller giver det endnu større mening med genopladelige batterier, da du praktisk talt dagligt producerer en masse strøm som du gør bedst i at få brugt så meget af selv. Man tjener stort set intet på at sælge strømmen til elselskaberne, så at genoplade batterier er en ekstra økonomisk besparelse i din privatøkonomi. Bare husk at lade batterierne op mens der er solskin.

Du kan også oplade om natten

Hvis ikke du har solceller, kan du med fordel lade dine genopladelige batterier op om natten, hvor strømmen som regel er billigst. Strømmen er billigst på dette tidspunkt fordi der er færre der trækker på elnettet. Så det er ligeledes en måde at optimere din besparelse på. Et tip som alle kan være med på.

Hvilke skal man gå efter?

Det er oplagt at ikke spare på kvaliteten. Gå efter noget ordentligt som holder, gerne noget som andre anbefaler. Vi har selv gode erfaringer med GP ReCyko+ batterierne som vi har brugt i årevis uden problemer, både AA og AAA.