Sådan sparer du penge på elregningen i 2023

dec 12, 2022 | Daglig økonomi, Sparetips

Hvad koster el?

Elpriserne har været høje i det meste af 2022, hvilket er noget der stresser rigtig mange danskere. Elregningen er gået hen og blevet et element i privatøkonomien som mange har øget fokus på. For elregningen er nemlig en af de poster hvor mange kan finde penge at spare i dagligdagen uden nødvendigvis at føle det store afsagn.

Her er nogle forslag til, hvordan du kan spare penge på din elregning:

  1. Skift til en billigere elleverandør. Der kan være store prisforskelle mellem de forskellige elleverandører, så det kan betale sig at undersøge markedet og finde en leverandør, der tilbyder en god pris.
  2. Installer energisparepærer. LED-pærer bruger 75% mindre strøm end glødepærer og holder op til 25 gange længere, så de kan spare dig både penge og besvær.
  3. Sluk for elektronik, når den ikke er i brug. Selvom det måske ikke synes som meget, kan det at lade fjernsynet, computeren og andre elektroniske enheder stå på standby faktisk koste dig en del på elregningen. Sluk derfor altid for enhederne, når du ikke bruger dem.
  4. Sluk lyset i de rum du ikke befinder dig i. Gør dette til en god vane – der er meget at hente.
  5. Undgå at bruge større elapparater i myldretiden. Hvis du kan undgå at bruge ovnen, vaskemaskinen og andre store elapparater i myldretiden (typisk mellem kl. 16 og 21), kan du spare penge på din elregning. Det skyldes, at elselskaberne opkræver ekstra for strøm, der bruges i myldretiden.
  6. Tag del i et el-kollektiv. Hvis du bor i en lejlighedskompleks eller et lignende område, kan det være en god idé at undersøge muligheden for at tage del i et el-kollektiv. På den måde kan I sammen købe strøm i større mængder og få en billigere pris. I kan også aftale at købe grøn strøm, hvilket er en god måde at reducere CO2-udledningen på.
  7. Undgå at bruge varmt vand, når det ikke er nødvendigt. Varmtvandsforsyningen kan faktisk være en af de største synder, når det kommer til at drive op elregningen. Så hvis du kan undgå at bruge varmt vand, når det ikke er nødvendigt (f.eks. ved at tage kolde brusebade eller vaske dit tøj i koldt vand), kan det spare dig en del penge.
  8. Investér i energieffektive husholdningsapparater. Hvis du skal udskifte dine gamle husholdningsapparater (f.eks. køleskab, vaskemaskine og opvaskemaskine), kan det betale sig at investere i energieffektive modeller. De bruger mindre strøm og kan derfor spare dig penge på elregningen.
  9. Lad være med at opvarme et tomt hus. Hvis du skal væk fra huset i længere tid (f.eks. på ferie), kan det være en god idé at skrue ned for opvarmningen. På den måde undgår du at bruge unødig energi på at opvarme et tomt hus. Gælder naturligvis mest for dem med elvarme såsom varmepumper.
  10. Installer solceller. Solceller er en god måde at producere sin egen grønne strøm på. Selvom det kan være en større investering i starten, kan det spare dig penge på lang sigt og være en god måde at reducere din CO2-udledning. Vær dog opmærksom på at solceller producerer mest strøm i de lyse måneder over foråret og sommeren. Mange moderne solcelleanlæg producerer dog også strøm på gråvejrsdage.