Skattefradrag du måske har overset

aug 24, 2020 | Daglig økonomi

Alle skattepligtige borgere i Danmark har fradrag i deres forskudsopgørelse, hvilket har indflydelse på den skat de skal betale. Kort fortalt er et skattefradrag et beløb eller en procentsats der fratrækkes i den skyldige skat. Det vil altså sige at det mindsker det beløb som skal betales i skat. I Danmark har vi mange forskellige slags skattefradrag og disse kan løbe op i en del penge, så det er vigtigt at være opmærksom på om man får det hele med og at man ikke får for meget.

Skattefradrag i Danmark

Der findes mange forskellige skattefradrag, heriblandt kørselsfradrag (også kendt som befordringsfradrag), håndværkerfradrag, fradrag for børnebidrag, rentefradrag og meget mere. Ikke alle fradrag er lige kendte og man kan let gå glip af nogle tusinde kroner årligt, hvis ikke man har styr på dem. Derfor har vi listet nogle af de fradrag du skal huske at undersøge om du er berettiget til. Nedenstående er ikke en facitliste for kravene til at få disse fradrag, da disse krav ændres løbende. Vi anbefaler at du læser op på reglerne inde på Skat.dk.

Kørselsfradrag / befordringsfradrag

Kørselsfradraget eller befordringsfradraget som det også kaldes er et fradrag for transport til og fra arbejde. Det er et fradrag som du selv skal indtaste på din forskudsopgørelse. I skrivende stund gives der kørselsfradrag for transport til og fra arbejde der overstiger 24 km pr. dag. Dvs. du skal have længere end 24 km til og fra arbejde (12 km hver vej) for at få fradraget, og selve fradraget beregnes først fra kilometer over de 24 km. Dvs. du får ikke noget for de 24 første. I modsætning til hvad mange fejlagtigt tror gælder kørselsfradraget ikke kun for bilister, men gælder faktisk alle uanset transportform. Så har du mere end 24 km i transport til og fra arbejde pr. dag kan du få fradraget uanset om du kører bil, cykler, tager bussen, går eller andet.

Håndværkerfradrag

Håndværkerfradraget kaldes også servicefradraget. Det gives til borgere der har købt udvalgte serviceydelser og håndværksydelser i hjemmet eller fritidsboligen. Man kan i 2020 få op til 6.200 kr. pr. person i fradrag for serviceydelser og op til 12.500 kr. pr. person for håndværksydelser, så har du fået professionel hjælp til rengøring, skiftet ruderne i huset, repareret taget eller noget andet, så er der altså penge at hente på din skatteopgørelse. Fradraget gælder dog kun for arbejdslønnen (dvs. ikke materialer, kørsel og den slags) og ydelsen må ikke være betalt med kontanter.

Rejsefradrag

Hvis du har et arbejde hvor du skal rejse eller har overnatning kan du muligvis få et skattefradrag for kost og logi. Det er et fast beløb pr. dag og skal dække småfornødenheder. Kravene til fradraget kan du se på Skats hjemmeside.

IT-udstyr

Dette fradrag overser mange tror jeg. Hvis det er nødvendigt for dig at benytte din privat købte computer til dit arbejde, kan du afskrive på købsprisen.

Fagforening og A-kasse

Er du medlem af en fagforening eller A-kasse skal du huske at få fradrag herfor. Du kan selv skrive det på din forskudsopgørelse.

Fradrag for velgørenhed

Hvis du donerer til velgørenhed kan du muligvis få et skattefradrag for det. For at få dette fradrag skal du undersøge om organisationerne du har doneret til har indberettet beløbene til Skat, da dette er et krav. Det er desuden kun udvalgte velgørenhedsorganisationer som er fradragsgivende. Hvis ikke organisationerne har indberettet dine donationer til Skat, skal du kontakte dem og bede dem om at gøre det. Gem evt. dokumentation for betalingerne.

Tab på aktier og investeringsforeningsbeviser

Såfremt du investerer i aktier eller investeringsforeningsbeviser skal du huske at tjekke om disse indberettes til Skat automatisk – det plejer de at gøre. Især ved underskud/tab på disse investeringer er det vigtigt at tjekke om du får fradrag i din skatteopgørelse. Hver en krone tæller.

Fradrag for børne- og underholdningsbidrag

Hvis ordningen kører via det offentlige sker dette automatisk, men mange fraskilte par vælger at lave private aftaler som går udenom det offentlige. I en sådan situation skal man selv indberette det til Skat for at få fradraget.

Fradrag på private lån

Såfremt du har et lån, eksempelvis fra en i din familie, hvorpå der er rente (og betaling af disse renter naturligvis), skal du huske at få lånet på skatteopgørelsen for at få fradraget. Det er naturligvis nødvendigt at have papirarbejdet i orden på selve lånet.